Is een 10 niet wat overdreven? Blog #13

Op school wordt de standaard voor een voldoende op een 6 gezet, wat in de werkelijke wereld veel te laag is, maar sommige mensen willen voor de perfectie gaan en altijd een 10 halen Dit betekend dat je niets fout mag doen, om perfectie te halen (10 van de 10 dingen moeten dus goed zijn). Je komt altijd tijd tekort en bent zwaar gestrest om alles maar perfect te doen. Een 10 is het enige wat telt. Werkt dit in het dagelijkse leven ook zo slecht?

Stel je wilt je huis verbouwen en je vraagt aan de buurman of de aannemer goed werk heeft geleverd en hij antwoord: 10. De verwarming werkt perfect, de keuken is een plaatje, Het dak met de zonnepanelen is indrukwekkend en het gedrag van de timmerman was voorbeeldig. Alles is 100% perfect. Zou je dan met die aannemer in zee gaan bij je eigen verbouwing, als je hoort dat het al veel eerder je buurman had kunnen zijn, omdat de planning 5 jaar is uitgelopen.

Stel je moet volgens de veiligheid werken en de inspecteur gaat voor een 10. Dit betekent dat 10 van de 10 dingen 100% veilig moet zijn! Hoe sta jij dan op de steiger? Eén keer op je vinger slaan en de bouw wordt gesloten.

Stel dat er 2 voetbalteams gaan voetballen en niemand mag een fout maken. Elke speler zou onder een enorme stress staan en geen bal meer durven trappen. Er is eigenlijk maar 1 uitslag mogelijk en dat is 0-0. Zouden er nog mensen naar gaan kijken? Zouden er nog mensen kijken, als op een tv een quiz uitgezonden en alle vragen zijn goed. En is er dus nooit een winnaar. Nee toch? Of stel dat je naar een klucht gaat om lekker te lachen en alles gaat goed en er gebeuren geen onverwachte gebeurtenissen en er gaat dus niets mis Hoe zit jij dan in de zaal?

Nog leuker wordt het als je dit in een privé situatie bekijkt. Stel dat je voor je seks met je partner hebt, je vraagt waarmee je partner tevreden is en het antwoord is: alleen een 10. Legt wel erg veel druk op de gebeurtenis als er al iets gebeurd.

Maar hoe zit het nou op je werk. Is een 10 echt noodzakelijk??? Is de klant alleen maar tevreden als 10 van de 10 dingen goed gaan en op een slechte dag 9 van de 10. Lijkt me iets te ver gaan. Is het niet verstandiger om de lat iets lager te leggen en maximaal voor een 8 te gaan. Op een slechte dag heb je altijd nog een 7 en op een goede dag heb je toch nog een 9.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de politiek. Daar zullen ze nooit een 8 halen en zelfs niet op extreem goede dagen. D’66 kan dus nooit D’88 worden. Maar het kan altijd nog erger. Een TV programma zal nooit een 8 halen, zelden een 6 en meestal zwaar onvoldoende. Geen wonder dat mensen massaal overstappen naar Netflix

Maar dan komt het ergste als de winst wordt berekend. Als er bij het werk een 10 is gehaald, is de winst vaak zo klein dat de lonen en materialen net betaald kunnen worden, omdat bij de offerte gerekend is op een 8. Dit maakt de situatie nog erger en nog meer gestrest, als je de volgende keer in een veel kortere tijd toch weer een 10 wilt halen. Waarom niet gaan voor de oplossing van een 8, waarbij het krinologisch is bewezen, dat het uiteindelijke resultaat meestal toch nog een 9 wordt!

Gelukkig gaat bij ons niet altijd alles perfect

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid en haal ruim voldoende adem, maar niet teveel i.v.m. kans op hyperventilatie

De blogmatser