Hoe je jezelf kunt veranderen… en waarom het een psychiater nooit zal lukken. Blog #5

Zoals een wijs man ooit zei: “de mens lijd het meest, onder het lijden dat hij vreest”

Als mensen in de war zijn en bij een psychiater komen, hebben ze allerlei verschillende problemen, maar volgens mij hebben ze ook één overeenkomst en dat is: ANGST.

De psychiater (of is het Psychi-hater) gaat deze problemen proberen te verbeteren, door de angsten weg te drukken door medicijnen. Het resultaat is dat de patiënt in een verdoofde toestand terecht komt, maar dat de angsten nooit weggenomen worden. Indien de angsten later (en vaak in een ernstigere vorm) terug komen is de enige remedie om de hoeveelheid medicijnen te verhogen of een ander medicijn te proberen. Volgens mij is dit nooit een oplossing, want net als een vervelend kind is ie wel lief als ie slaapt, maar als ie wakker wordt is hij niet te harden.

Volgens mij is de achterliggende gedachte hierachter, dat de mens zo is zoals hij is en dat je hem niet of zeer moeilijk kunt veranderen. Ik denk dat je inderdaad de persoonlijkheid niet kunt veranderen, maar wel het gedrag. De persoonlijkheid ligt namelijk vast, maar het gedrag is aangeleerd.

De ouders waren bang voor onweer, het kind is bang voor onweer. De ouders zijn verlegen, het kind is verlegen. De leraren zijn bang om een eigen mening te geven, de kinderen zijn bang om een eigen mening te geven. Een vriendinnetje is bang voor spinnen, het meisje is ook bang voor spinnen. Aangeleerd gedrag van een ander dus en niet van jezelf.

Om dingen echt op te lossen en dus van je angsten af te komen is een radicale wijziging nodig en dat vergt: MOED. De werkelijk tegenstelling van angst (en dus het tegengif) is geen zorgeloosheid en zelfs geen liefde, maar moed. Door moed kom je namelijk in actie! Het lukt niet om angst te veranderen in moed door prikkels van buitenaf door een psychiater (medicijnen), maar door prikkels van binnenuit om daarna actie te ondernemen.

Angst werkt verlammend en laat alles bij het oude, terwijl moed dingen laat veranderen en zorgt ervoor dat je de kans hebt om het leven naar je hand te zetten i.p.v. afhankelijk te zijn van medicijnen met al hun bijwerkingen. Angst werkt verlammend en moed werkt verlossend.

Stel je ziet een leuke jongen/meisje en je hebt angst om erop af te stappen. Je kunt weggaan en je angst laten winnen en je kunt erop afstappen en de moed hebben om met haar te gaan praten.

Of stel je hebt net een biefstuk gekregen van de ober en hij is iets te rauw volgens jou. Je kunt het rauwe stuk vlees wat je niet lust opeten (angst) of het stuk vlees vriendelijk terugsturen om het wat langer te laten bakken (moed).

De grootste valkuil hierbij is om door te slaan en overmoedig te worden. Dit leid meestal tot falen en het terugkomen van allerlei angsten.

Ik zeg dan ook: “De mens put het meeste moed uit de dingen die hij doet” of “wat de mens het meeste haat is de dingen die hij laat”

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en hou de moed er in.

De blogmatser