Sinterklaas, wie kent die onzin niet? Blog #9

Ik vind het sinterklaasfeest eigenlijk geen leuk feest. Toch vind ik het niet erg als het behouden blijft. Het is namelijk de enige leugen die ontkracht wordt als je een jaar of 8 bent, terwijl alle andere leugens die je dan al verteld zijn niet ontkracht worden en deze dus je hele leven blijven achtervolgen. Het zou een mooi leermoment voor het kind kunnen zijn.

Dan het door iedereen vertelde verhaal. De Sint rijdt op een paard over het dak (?), terwijl de (zwarte) Piet door de schoonsteen gaat om pakjes af te leveren (?). De wat modernere versie is nog onwaarschijnlijker, dat Piet door de verwarmingsbuis gaat (?) en tegenwoordig zal hij wel door de vloerverwarming gaan(?). Kinderen zetten daar hun vraagtekens bij, maar ouders blijven volharden dat dit zo gaat. Volgens mij is dit liegen tegen je kinderen.

Bovendien komt de bejaarde Sinterklaas in de winter naar Nederland (waar het steenkoud is!) uit Spanje (waar het lekker weer is!). Geen trekvogel of menselijke overwinteraar haalt het in zijn hoofd om het zo te doen. Bovendien is (behalve een goed pak slaag) de ergste straf, dat je (weliswaar in een zak) vanuit het koude Nederland naar het lekker warme Spanje mee moet. Lijkt me net zo iets als een misdadiger naar Centre Parcs sturen voor zijn straf i.p.v. de gevangenis. Wat een waanzin!

Het is één grote leugen en ook nog een hele slechte. Kinderen trappen er echter in, omdat ze denken dat hun ouders, kinderopvang en scholen niet tegen ze zullen liegen. Het is voor hun niet te bevatten dat iedereen liegt en toch is het zo. Eigenlijk wordt ze geleerd dat je moet liegen als de rest het ook doet en geen vraagtekens moet stellen bij de algemene opinie. Echter het sinterklaasfeest heeft een fantastisch leermoment als je ongeveer 8 jaar bent. Het blijkt een verzinsel te zijn. Gefopt!

Eigenlijk zou je als kind op dat moment moeten vragen welke leugens er nog meer verteld zijn. Maar de ouders, kinderopvang en de scholen komen ermee weg met de volgende leugen: Sinterklaas is een leugentje om bestwil, maar alle andere dingen die door de ouders, kinderopvang en de scholen worden verteld zijn de waarheid, hoor. Punt uit.

Dan nog iets over de discussie over de Pieten, die volgens mij compleet gestoord is. Vele mensen vinden dat de vrolijke, altijd lachende en zingende zwarte Piet, die kunstjes doet, lekkere dingen geeft aan kinderen en geliefd is bij iedereen wit moeten worden i.p.v. zwart. Moet sinterklaas voortaan dan zwart worden? Omdat het een vervelende man is, die alles over je weet (Big Saint?) en die Piet de opdracht geeft je een pak slaag te geven of je in een zak laat stopen als je iets gedaan hebt wat hij niet leuk vind?

Klinkt behoorlijk racistisch. Bovendien prefereer ik een goede knecht boven een slechte meester. In dienst staan van een ander vind ik een groot goed en veel beter dan iemand anders je wil opdragen. Een mooie balans is natuurlijk altijd het beste.

Waarom zou je trouwens een leugen willen veranderen om het geloofwaardiger of eerlijker te willen maken? Zo zou je ook kunnen vertellen dat het logisch is dat zwarte Piet tegenwoordig wit is, omdat hij door de vloerverwarming kruipt i.p.v. een schoorsteen. Maar wat schiet je er mee op?

Of zou het allemaal toch geen leugen zijn en is het een verhaal dat ons iets duidelijk moet maken, wat eigenlijk verborgen moet blijven?

Wat een wondere wereld…………
Veel wijsheid toegewenst en laat je niets wijs maken (vreemd, eigenlijk wil je wel dat iemand je wijs maakt)

De blogmatser