Tijd en geld. Blog #1

Hoewel GELD tegenwoordig vrijwel uitsluitend de eenheid is waarin welvaart of rijkdom wordt gemeten, denk ik dat de werkelijk belangrijke rekeneenheid TIJD is. Er wordt gezegd dat tijd geld is, maar eigenlijk is tijd veel meer waard dan geld. Aan de hand van drie voorbeelden wil ik dit verduidelijken.

  1. Een overvaller vraagt: “Je geld of je leven”. Wat kies je? Volgens mij kiest iedereen voor zijn leven en verkiest dus tijd boven geld.
  2. Als je een lichte vergrijp hebt gepleegd, krijg je een boete (geld). Bij een zwaarder vergrijp krijg je een gevangenisstraf ( minder tijd) en de zwaarste straf is de doodstraf (geen enkele tijd). Tijd verliezen is dus erger dan geld verliezen.
  3. Je hebt een hartaanval gehad en de dokter geeft je de keuze tussen een jaar in rijkdom leven of 20 jaar in armoede. De laatste optie klinkt toch een stuk aantrekkelijker. De tijd van leven is dus belangrijker dan de manier waarop.

Uit deze 3 voorbeelden blijkt dat TIJD meer welvaart of rijkdom geeft dan GELD. Als je veel geld wilt verdienen offer je dus je kostbare tijd op om een minder kostbaar iets te bemachtigen (geld). Niet voor niets heet dit dan ook rijkDOM en het tegenovergestelde armMOEDIG.

Als ik een definitie voor welvaart zou moeten geven zou ik dan ook zeggen: Welvaart is beschikbare kwalitijd. Dit is dus de vrije tijd die je hebt en waarin je van je leven kunt genieten en niet de tijd waarin je op apegapen op de bank ligt, omdat je gebroken bent na een dag achter geld aanjagen. Dat is kwantitijd en geen kwalitijd.  Sommige mensen zeggen kwantiteit en kwaliteit, maar volgens mij is dat een verkeerde spelling.

In onze taal zit trouwens al verweven wat echt belangrijk is. Als je ergens veel energie in gezet hebt, zeggen we niet voor niets dat we er veel kostbare tijd in gestoken hebben en als het lang duurt kost het je heel veel tijd. De tijd dat we achter geld aanjagen is dus eigenlijk negativitijd en de tijd dat we van het leven genieten is positivitijd.

Wat een wonderlijke wereld………………

Veel wijsheid deze maand en verspil zo weinig mogelijk kostbare tijd.

De blogmaster